VEREISTE

VACCINATIES

Samengevat heb je 2 keuzes:

- Of je laat jaarlijks het paspoort van jouw hond checken met de vermelding van de juiste vaccinaties

- Of je bezorgt een titeringbewijs en een bewijs van vaccinatie van kennelhoest.

Voor de bescherming van jouw hond alsook voor die van onze leden, dient ieder lid op onze club in orde te zijn met de vaccinaties van zijn of haar viervoeter (cfr. Huishoudelijk Reglement). Hiervoor willen we graag jaarlijks een bewijs zien dat je hond beschermd is tegen mogelijke besmetting van onderstaande ziektes:

- Hondenziekte (Ziekte van Carré)

- Kattenziekte (Parvo-virus)

- Rattenziekte (Leptospirose)

- Kennelhoest (Para-influenza en Bordetella)


Vaak worden enkele van bovenstaande vaccinaties gezet in een cocktail. Hoewel sommige bestanddelen een langere bescherming bieden tot soms 3 jaar, ervaren we vaak dat andere bestanddelen van de cocktail op een te laag niveau staan na slechts één jaar. Om die reden volgen wij de Europese richtlijn voor dierenartsen om de vaccinaties elk jaar opnieuw te zetten. De vaccinaties worden genoteerd in het paspoort van jouw hond. Wanneer deze in orde zijn, kan je een jaar voort.


Omdat niet iedereen fan is van een jaarlijkse vaccinatie, alsook omdat bepaalde honden medische problemen zouden kunnen ondervinden, is het ook mogelijk om een bewijs voor te leggen van de antistoffen in het bloed. Dit bloedonderzoek (titeringbewijs) dient jonger te zijn dan 1 maand bij afgifte, en dient vergezeld te zijn van een schrijven van jouw dierenarts omtrent welke antistoffen voldoende aanwezig zijn voor het komende jaar. Aan de hand van dit bewijs verlengen we de termijn dat je in orde bent met de antistoffen met één jaar. Opgelet, kennelhoest kan nooit aangetoond worden via een titeringbewijs. Deze vaccinatie moet alsnog jaarlijks gezet worden!


Hieronder lees je meer details over de ziektes.

Hondenziekte

Ook wel de ziekte van Carré genaamdHondenziekte komt nog geregeld voor, hoewel minder vaak dan vroeger. Ze wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het mazelenvirus en blijft een ernstige aandoening. De voornaamste symptomen zijn: neusvloei, oogvloei, hoest, zenuwsymptomen en soms ook braken en diarree. Er bestaat geen specifieke behandeling. De ziekte leidt vaak tot de dood van de hond.

Rattenziekte

Ook wel Leptospirose genaamdDeze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die voornamelijk in de urine van besmette dieren voorkomt. Het is ook een ziekte die op de mens kan overgedragen worden. De dragers van deze bacterie zijn vaak knaagdieren die hun behoeftes doen in stilstaande wateren. De hond kan besmet worden tijdens wandelingen. Leptospirose is een gevaarlijke ziekte die soms dodelijk is. Deze ziekte tast hoofdzakelijk de nieren en de lever aan en gaat met hoge koorts gepaard.

Kattenziekte

Ook wel Parvovirose genaamdHet is een wijdverspreide virale ziekte die extreem besmettelijk is. Het virus is zeer resistent in de buitenwereld. Parvovirose komt voornamelijk voor bij jonge dieren en geeft aanleiding tot hevig braken, bloederige en ernstige diarree en uitdroging. De behandeling is zeer moeilijk en niet altijd succesvol. De afloop is vaak fataal.

Kennelhoest / Hondenhoest

Bordetella en Para-influenzaDeze ziekte wordt ook infectieuze tracheobronchitis genoemd. Het is een erg besmettelijke ziekte die zich verspreidt bij «neuscontact» tussen honden. Het belangrijkste symptoom is een typische droge hoest. Ze komt vaak voor bij honden die in gemeenschap verblijven (fokkerijen, pensions, tentoonstellingen, jachtpartijen, wedstrijden, hondenscholen, ...). Ze kan ook honden aantasten bij contacten tijdens wandelingen, trainingen etc... Behandelingen zijn mogelijk maar langdurig. Vaccinatie wordt aanbevolen voor honden die contact hebben met andere honden.

HS Hond & Baas


De referentie voor een gelukkige en goed opgeleide hond.


Hondenschool Hond en Baas VZW

Ruggeveldlaan 488 / 17

2100 Deurne

BTW BE0416.456.632

ING Bank: BE63 9300 0966 5308

Nieuws


24 januari 2020 - Nieuwjaarsfeest


15 februari 2020 - Socialisatietest


28 maart 2020 - Pasta-avond


11 april 2020 - Wedstrijd Agility


9 mei 2020 - Het Foute Clubkampioenschap


Contacteer ons


Zie hier hoe je ons het best bereikt

Bekijk de veelgestelde vragen (FAQ)

Email: info@hoba.be


Tel: +32 (0)3 325 89 55 (tijdens openingsuren)

Huishoudelijk Reglement & Privacydisclaimer    |    Statuten    |    Copyright Hondenschool Hond en Baas VZW  @ All Rights Reserved